CREST

Department: Architecture
Active Dates: 2017
Award: 2nd Prize, 2017 National Universities Bamboo Design and Construction Competition, Anji, Zhejiang province.

Design team: Olivier Ottevaere (project leader), Weijen Wang, Chad McKee, Yvonne Meng (project manager)
Department of Architecture, The University of Hong Kong,
Students Team: He Yizhen, Ji Xiang, Liu Kaixuan, Sun Kexuan, Song Huiqing, Romeo Chang, Kevin Lai, Chan Shuman
Contractor: Anji ZhuJing bamboo technology co. LTD.
Client: Lingfeng management committee of Anji county, Zhejiang province.
Construction cost:  70, 000 RMB

‘Crest’ is a rest area and restaurant situated on a gentle slope along a river bank. It is accessed from the main road and served by a pedestrian path descending along the 40-meter length of the project. ‘Crest’ is made of three distinct parts; a retaining wall and concrete foundation receiving a bamboo structure which in turns supports a pleated roof, covering a shaded area of around 150 sqm.

A double retaining wall houses the main facilities and services such as toilets and kitchen from which a series of concrete slabs cascades towards the river bank to partly function as seating. The bamboo structure is organized in three rows of columns secured along the slabs’ edges. 31 different size columns, made of bundles of bamboo poles, are each flaring upwards, splitting and bending in 4 different directions to delineate the specific roof profiles.

A succession of V-shaped channels aligned longitudinally with the retaining wall articulate the roof-scape, gradually changing from peaks to valleys. At one end of the wall, the roof crest peaks over 6 meters, echoing the mountainous silhouette in the background. Towards the other end, the roof channels downwards to eventually merge and disappear with the landscape.

The main social space below the roof is qualitatively demarked by the articulation of its ceiling plane. In areas identified with more solar exposure, bamboo poles are placed closer together to provide greater shading, whereas in zones with less direct sun exposure, the clearance between poles is increased. Consequently, this not only offers a unique and differentiated material expression but also a confortable space for leisure, responsive to its environment.

Enlarge Photo: CREST 1Enlarge Photo: CREST 2Enlarge Photo: CREST 3Enlarge Photo: CREST 4Enlarge Photo: CREST 5Enlarge Photo: CREST 6Enlarge Photo: CREST 7Enlarge Photo: CREST 8Enlarge Photo: CREST 9Enlarge Photo: CREST 10Enlarge Photo: CREST 11Enlarge Photo: CREST 12Enlarge Photo: CREST 13Enlarge Photo: CREST 14Enlarge Photo: CREST 15Enlarge Photo: CREST 16Enlarge Photo: CREST 17Enlarge Photo: CREST 18Enlarge Photo: CREST 19Enlarge Photo: CREST 20Enlarge Photo: CREST 21Enlarge Photo: CREST 22Enlarge Photo: CREST 23Enlarge Photo: CREST 24Enlarge Photo: CREST 25Enlarge Photo: CREST 26Enlarge Photo: CREST 27Enlarge Photo: CREST 28Enlarge Photo: CREST 29Enlarge Photo: CREST 30Enlarge Photo: CREST 31Enlarge Photo: CREST 32Enlarge Photo: CREST 33Enlarge Photo: CREST 34Enlarge Photo: CREST 35Enlarge Photo: CREST 36Enlarge Photo: CREST 37Enlarge Photo: CREST 38
UNIVERSITY OF HONG KONG
FACULTY OF ARCHITECTURE