GALLERY INDEX

Terrained Open Space

Foundation Design Studio II (2020-21)

Related Staff : Vincci MAK


This project took Sheung Wan as a study ground in order to explore its formal and informal open spaces. Sheung Wan is one of the oldest neighborhoods in Hong Kong. The area south of Queen’s Road Central is terrain, and early developments were characterized by terraces and staircases to accommodate the topographic differences in the neighborhood. This is rather unique, and the challenge in this studio project is to find ways to create open space in this terrained neighbourhood. This studio started with an initial exercise to study open spaces in Sheung Wan in order for students to learn about their history, user patterns, modes of development/ operation, and space networks. This exercise also aimed to give students some contextual understanding of Sheung Wan and prepare them for their upcoming assignments. After a precedent study that looked at how other landscape projects design open space on topographic sites, the second exercise of the studio introduced the design task and its site. At this stage, students learnt how to do site analysis, and how findings in the analysis can inform design directions. Students developed a conceptual site plan in the third exercise, demonstrating their understanding of the site’s context, topographic challenges, and access connection network. They incorporated open space programs reflecting the neighborhood’s social dynamics. Toward the end of the project, students were guided to focus on key areas to further their design.

Enlarge Photo: Sections of Gough Street, Shin Hing Street, and Aberdeen Street. By ZHOU Jiaxuan.
Enlarge Photo: Axonometric drawing. By ZHOU Jiaxuan.
Enlarge Photo: Key area drawing. By ZHOU Jiaxuan.
Enlarge Photo: Sketch Model. By CHAN Ching Yin.
Enlarge Photo: Sketch Model. By CHAN Ching Yin.
Enlarge Photo: Final Model. By CHAN Ching Yin.
Enlarge Photo: Parti diagrams. By TSIM Yuen Ting Jessica.
Enlarge Photo: Final Model. By MAN Ting Yan Natalie.
Enlarge Photo: Key area drawing. By LOU Tongyao.
UNIVERSITY OF HONG KONG
FACULTY OF ARCHITECTURE