GALLERY INDEX

Across the Invisible Walls

Re-establishing the axial relationship of the Hill, City & Water beyond built infrastructure arise from city expansion in the West District

Student: Cynthia Sin Tone Leung

Since the British governance, the development of Hong Kong has been hugely dependent on land reclamation and the flattening of the hills. During later stages of expansion, the couple has created heavy transportation structures at the northern waterfront; and a series of retaining walls and man-made slopes at the southern hills. Like Invisible Walls, they concentrate activities as transversal slices and constraint pedestrian movement to perforate axially across. The original intimate relationship between the city and the nature diminishes.

The thesis criticizes the elevated system- the current mediation strategy- as a knee-jerk and afterthought sequelae to transit-centric planning strategy after industrialization, of which the experience of walking was depreciated under the popularization of cars without experiencing an actual relationship with the street and the historical landscape.

The thesis aims to respond to the fragmentation arise and re-establish an active axial relationship between the Hill, the City and Water in the Western District.  By unraveling layers of historical transformations and instilling site-specific interventions at/with the Invisible Walls, it intends to establish a minimal form of connectivity that relates events, facilitates the experience of flâneur and accentuate the potential of neighborhoods without over-damaging the essence of place.

Enlarge Photo: Double Expansion of Hong Kong = Double Confrontation with the Natural Geography Enlarge Photo: The Invisible Walls of Hong Kong
Enlarge Photo: Kennedy Town Sai Cheung Street Site and its Composition

Enlarge Photo: Reviving the Axial Relationship with Existing Communities

Enlarge Photo: Node A: University street - Student residential
Enlarge Photo: Node B: Student Residential- Sai Cheung Street

Enlarge Photo: Node C: Sai Cheung Street - Instagram pier/Western District Public Cargo Working Area (WDPCWA)
 
Enlarge Photo: Central Community HubEnlarge Photo: Pocket Gathering Spaces Leading To WalkwayEnlarge Photo: Revitalisation of historical water and city relationshipEnlarge Photo: Walkway interwoven between existing trees and structureEnlarge Photo: Re-adaptation of air raid tunnel into gallery and museum spacesEnlarge Photo: Axial Connection to Sai Cheung StreetEnlarge Photo: Recreational Ground with waterfront relationship
UNIVERSITY OF HONG KONG
FACULTY OF ARCHITECTURE